Thursday, January 28, 2010

Review The Bollock Brothers in Genk 22 mei 2009

Marc Vos: "Jock MacDonald het prototype van de sympathieke overjaarse punker"
Bron Het Nieuwsblad 30-05-09
Marc Vos, reporter MazzMusikas

Genk - The Bollock Brothers, de punk-en new wave band met Schotse, Engelse en Belgische bezetting, stipte Genk aan voor het lanceren van hun nieuwe Album 'Last Will and Testament' op vrijdag 22 mei in het Jeugdcentrum Rondpunt 26. In het voorjaar bracht frontman Jock McDonald reeds een bezoekje aan het jeugdcentrum op uitnodiging van vzw HexenKessel, organisator van het HexenKessel Rock Festival. Genkenaar Marc Vos, reporter van het online muziekschrift MazzMusikas, schreef een review over het optreden dat u hier kan lezen.Fragment van het optreden op 22 mei 2009 met 'Faith Healer'

Levend anachronisme

The Bollock Brothers are back in town. 15 jaar na de vorige plaat van dit Schots/ Engels/Belgisch gezelschap en zowat een jaar na het overlijden van hun toetsenman Big Mark Humphrey, zijn ze terug met een nieuwe plaat, Last Will And Testament, die ze in Genk in première kwamen voorstellen, mede dankzij HexenKessel vzw uit Genk.Toegegeven, ik had er voor het optreden sterk mijn twijfels bij, of dit levend anachronisme van een band nog wel moest eigenlijk.
Zouden de The Bollock Brothers 26 jaar na hun culthit 'Horror Movies' live nog iets ten berde brengen dat nog interessant was ? Maar dat was dan toch een beetje buiten de waard gerekend, in casu Jock McDonald en co. Niet dat The Bollock Brothers zichzelf nu ineens au serieux zouden nemen, verre van, dan zouden het trouwens de Bollock Brothers niet meer zijn. Was de groep namelijk begin jaren tachtig niet begonnen als een uit de hand gelopen grap, en hielden ze zich in het begin niet vooral bezig met het door de mangel halen van punknummers van hun grote voorbeeld The Sex Pistols ?


The Bollock Brothers zijn terug met een nieuw album, Last Will And Testament (Foto's: Belgin Özgünes)

God Save The Queen
Het concert begon erg leuk en origineel, The Bollock Brothers kwamen van achter in de zaal in stoet naar het podium gewandeld, voorafgegaan en muzikaal begeleid door een groep doedelzakspelers, die ook op het podium nog een stukje muziek ten beste gaven, om dan stilletjesaan overstemd te worden door de gitaren van The Bollock Brothers.
En de setlist? J'en y passe maar volgende songs kwamen zeker voorbij : Cyber Polaroid, Jesus Lived Six Years Longer Than Kurt Cobain (!). En natuurlijk kwamen gisteren de Sex Pistols ook aan bod, en de covers van Pretty Vacant en God Save The Queen kregen een snoeiharde gitaarversie mee, gezongen door de gitarist, en gelukkig bleven de keyboards achterwege.


Frontman en boegbeeld van The Bollock Brothers poseert met 'Harley David / Son Of A Bitch' op z'n t-shirt, een cover van Serge Gainsbourg en een hit voor de groep.


Nacht Und Nebel
Deze muziek toverde alvast een glimlach van herkenning en plezier op het gezicht van velen, dit was best een zeer aangenaam wederhoren, al dan niet gevoed door nostalgische gevoelens uit een lang vervlogen (punk)tijdperk. En de 'hits' ? Ja hoor, ook die werden gespeeld: het na al die jaren nog niet versleten en nog steeds grappige 'Horror Movies', ook 'The Bunker' en natuurlijk ook het geweldige en door het publiek luidkeels meegebrulde Harley David / Son Of A Bitch, een cover van Serge Gainsbourg, die naar verluid best wel opgezet was met de versie van The Bollock Brothers (zodanig zelfs dat hij zijn eigen live versie een beetje aanpaste aan dat van de Bollockbroertjes).

Het leuke nummer 'Henry The 8th' werd om onverklaarbare tweemaal gespeeld, zonder dat daar verder gewag van werd gemaakt. De leeftijd misschien? Soit, bij de BB is zoniet alles, dan toch heel veel, mogelijk. De Belgische drummer van de groep Patrick, die in een vorig leven nog gedrumd heeft bij Nacht Und Nebel, mocht van achter zijn drumstel een versie van 'Beats Of Love' zingen. Ook gitarist Michael Dempsey (vroeger nog bassist bij The Cure, op hun glorieuze platen Three Imaginary Boys en 17 Seconds) kreeg een solospot en bracht zowaar een vrij slordige maar toch genietbare versie van 'After Midnight' van Eric Clapton.


Jock Mc Donald met een sjaaltje om de nek van Celtic Glasgow, zijn favoriete ploeg

Sympathieke overjaarse punker
Ja, het was me wel een allegaartje van allerhande muziekjes, maar wel een sympathiek en genietbaar allegaartje. De BB staan namelijk voor een avondje leuke ontspanning, niet meer en niet minder, en er mag al eens gelachen worden, dat vooral eigenlijk. Jock MacDonald is dan ook zowat het prototype van de sympathieke overjaarse punker, met zijn grappig kostuum met schots ruitmotief en zijn sjaaltje van voetbalclub Celtic Glasgow, naast muziek toch zowat het belangrijkste element in zijn leven.
Hij deed er alles aan om kontakt te zoeken met het publiek, deelde pintjes uit aan de fans op de eerste rij, liet de mensen regelmatig een stukje meezingen, schonk zelfs een een vinylexemplaar van de nieuwe plaat weg aan een jongen op de eerste rij die in een rolstoel zat, en zichtbaar zat te genieten van de show. En de voetbal, ja de voetbal, daar ging het ook dikwijls over : dat Genk ("the hometown of Danny Mommens, wow...", aldus Jock) de dag daarna de bekerfinale speelde (en ondertussen ook gewonnen heeft ook !), en natuurlijk nog maar eens over Celtic Glasgow en bla bla bla...

Diverse festivals
Een van de mooiste momenten van de avond was een indrukwekkend eerbetoon aan de Sensational Alex Harvey Band, door middels van een cover van deze groep waarvan ik jammer genoeg de titel niet weet, maar het was alleszins een prachtig en meeslepend nummer. En dit, volgens Jock McDonald, van "een van de beste live bands ooit", wat natuurlijk nogal overdreven is, maar we vergeven het de man graag, meegesleept als hij was door zijn enthousiasme voor de muziek van deze groep. Hij gaf ons ook nog mee dat Alex Harvey was gestorven in België, als gevolg van een hartaanval, wachend op de ferry in Zeebrugge.
In augustus zijn de Bollock Brothers nog te zien op diverse festivals in België, oa. de Fonnefeesten in Lokeren en de Paulusfeesten in Oostende, en in november is er een clubtour met verschillende concerten in België.

No comments: